torsdag 13. september 2012

Når to tullinger sloss.


Hvis du skulle være så uheldig å se to menn sloss på gaten, er du fristet til å konkludere med at den ene er en engel og den andre en djevel? Eller kan det være to tullinger? Kanskje to veldig greie fyrer som har hatt en misforståelse? Eller kan det, som det oftest er med folk, være litt godt og vondt i begge to? Det virker som en naturlig slutning å trekke, og jeg skulle ønske folk tok den varianten litt oftere når det gjelder utenrikspolitikk.
I tilfellet «Muhammed-tegninger Part 2» som utspiller seg i Midt-Østen akkurat nå, tror jeg imidlertid vi kan si at det faktisk er to tullinger som er i tottene på hverandre. Det er fristende å tro at hard core høyrevridde religiøse tullinger i USA og Israel har et nært samarbeid med religiøse fanatikere i muslimske land. Det virker altså som om en gjeng semi-profesjonelle provokatører med kameraer tilgjengelig har forsøkt (og lyktes) i å få hysteriske fanatikere som ikke tåler å bli fornærmet til å ta livet av noen som ikke har så mye med saken å gjøre. Igjen. Det høres veldig kjent ut, ja. Provokatørene (Hvis du vil ha en grundigere gjennomgang av hvem det ser ut til å være: http://www.nytimes.com/2012/09/13/world/middleeast/origins-of-provocative-video-shrouded.html?_r=1&smid=fb-share) serverer en lang flat ball inn, og ekstremistene tar den og løper. Begge sider får det nøyaktig som de vil. Provokatørene vil ha islamistene til å demonstrere volden de er så glade i å utøve, og islamistene vil ha kaos i maktbalansen. Tror du de sender hverandre julekort også?  

Misforstå meg rett; ingenting som kan trykkes i en avis eller filmes med et kamera rettferdiggjør i mine øyne det som gjøres i Kairo og Benghazi nå. På et eller annet tidspunkt i vår evolusjon må det da være mulig å reagere på tiltale med noe annet enn brannbomber og skarpe skudd. Men jeg ser altså ikke helt poenget med filmer av denne typen. Jeg er helt for religionskritikk. Historisk sett er det kanskje den viktigste delen av ytringsfriheten vår, og den friheten må vi skjerme om med alt vi har. Og jeg håper venstresiden i dager som disse husker sine krangler med våre egne religiøse samfunn opp gjennom tidene. Vår egen kirke er tross alt så tannløs som den er (og takk for det) på grunn av en enorm kollisjon med vitenskap og modernitet hvor den nå litt for tolerante venstresiden har spilt en stor rolle. Men denne filmproduksjonen har ingenting med religionskritikk å gjøre. Den har null konstruktivt å melde, den er ment for å lage bråk, og det klarer den.

Det er to ting til som virker åpenbart. Disse demonstrasjonen, i likhet med demonstrasjonene som kom etter Muhammed-tegningene, er vel regisserte og planlagte. I det forrige tilfellet tok det flere måneder før bråket startet, og det ble til og med plusset på et par egne tegninger som aldri var blitt trykket i noen avis. I dette tilfellet ser det ut til å være timet i forhold til den Amerikanske ambassadørens tilstedeværelse. I tillegg blir vesten ofte beskyldt for å ikke forstå resten av verden. I dette tilfellet ser vi det motsatte. Etter Muhammed-tegningene ble den danske statsminister besøkt av flere offisielle representanter fra de fornærmede land som krevde at han tok kontroll over hva avisene i hans land trykket. Snakk om å ikke forstå samfunnet man snakker til.

Det er et uttrykk som lyder omtrent slik: Når elefantene kriger er det gresset som lider. Her er noen meldinger fra «gresset», altså innbyggere i Benghazi, som jeg håper mange får med seg:

http://www.buzzfeed.com/jtes/12-photos-of-benghazi-citizens-apologizing-to-amer

7 kommentarer:

 1. Vet ikke om du har fått det med deg, men det kan virke som denne saken ikke har noen ting med Israel eller jøder å gjøre i det heletatt, men evangeliske og koptiske kristne.

  SvarSlett
 2. Mange av beskrivelsene av en av hovedmennene bak filmen sier han er Israeler bosatt i California. Kan jo hende det viser seg å være feil.

  SvarSlett
 3. Ja, og hva om han er israeler? Det er ikke bare de som mener at Mohammed var et pedo-svin og at muslimer er søppel. Hvis han er en israeler er det fullt forståelig at han hater muslimene - de gjør jo sitt beste for å drive jødene i havet, godt hjulpet av venstrevridde europeiske femtekolonnister som griner krokodilletårer og vrir hendene over de stakkars, stakkars araberne som er blitt svinebanket av israelerne hver gang de har angrepet dem. GO ISRAEL!

  SvarSlett
 4. Den siste posten var et svar på en direkte kommentar. Men det er godt å se at du har et nyansert syn på situasjonen. Du vet, at du klarer å skille folk fra hverandre. Det var jo det jetterlyste, så nå ble jeg glad.

  SvarSlett
 5. Det er tydelig at du har et problemfritt liv så du har mye tid og energi til overs, nok til å stikke nesa di i andres affærer, tusener av kilometer unna. Kunne du ikke tilfredsstille frelserkomplekset ditt nærmere hjemmet? Var det nødvendig å reise helt til Israel for å plage folka der som sannelig har nok problemer uten at utenlandske agitatører og forståsegpåere blander seg inn i sakene deres?

  Det er en hel verden der ute som piner og dreper folk, så hvorfor konsentrerer du deg om Israel? Omtrent hele Afrika består av villdyr som slakter befolkningene for fote, for ikke å nevne høl som Pakistan hvor de steiner jenter og brenner dem levende. En skulle tro at sånne steder ville kunne fange din oppmerksomhet, men det er nok mye mindre risikabelt å tulle med israelerne. Hva var det verste du opplevde i det israelske fengselet? At en fangevokter snakket med deg? Hvis du hadde blitt kastet i fengsel i et araberland hadde det nok vært andre boller, da hadde du nok ikke kommet ut uten å ha blitt slått gul og blå, og med færre fingernegler enn du hadde da du gikk inn.

  Men jeg forstår godt hvorfor dere "humanister" angriper Israel i stedet for farlige land. Det er fordi dere er feige og vet at jødene ikke gir dere det dere ville få i Egypt eller Azerbaisjian, Kazakhstan og andre steder hvor de har et virkelig tyranni. Ved å åpne kjeften mot Israel kan dere late som om dere er modige, men dere vet jo godt at israelerne behandler dere med silkehansker.

  Prøv Zimbabwe, for eksempel, eller Belarus. La verden se hva mot betyr. Fy faen for feige hyklere dere er. Du burde skamme deg.

  SvarSlett
 6. Jeg kan forestille meg hvordan det måtte ha vært på den Gaza-flotillaen, med ærverdige eldre hvithårede norske damer og herrer, såkalte "intellektuelle" som ynker seg over palestinerne.

  De oppblåste flotillafolkene som praktisk talt brister med heltemot ble simpelthen sendt hjem av israelerne, som en bande småunger som hadde rotet seg bort. Men jeg vet hvorfor disse heltene ikke tør å takle virkelige diktaturer, og det er fordi de bare er munnhelter, motorkjefter som prater og prater men som ikke vil betale prisen for sivil ulydighet. Det er jo bare å se til eksempelet som ble satt av Rachel Corrie som ble flat som ei pannekake da hun stakk nesa si inn i Israels affærer.

  Hva er problemet, Goffeng? Er helter som dere redde for litt bastinado? Det var jo det som den mislykte terroristen Lars Gule fikk i Libanon etter at de hadde fakket den feite rotta med sprengstoff som han hadde planlagt å myrde israelske sivilister med. Jeg vedder på at han hylte og skrek etter mamma mens diaréen rant nedover beina hans da de ga ham en solid runde juling. Men Gule lærte nok av den episoden, for siden har han tjent sitt daglige brød ved å bruke kjeften, som "filosof." Akk ja, filosofien er nok ikke som den var før, med individer som Lars Gule som har tatt den prangende tittelen. Den eneste forskjellen mellom Gule og Anders Breivik er forøvrig at Breivik er kompetent og lyktes i sitt terrorangrep, mens Gule ikke engang kunne smugle 100 gram sprengstoff gjennom en flyplass, herr filosofen.

  Dere palestinavenner er en ynkelig samling av storkjeftede feinger, og jeg har null respekt for dere. Min respekt er reservert for soldatene i IDF som legger livene på linja hver eneste dag de må kjempe mot araberudyrene som vil drive jødene i havet. Vesten skylder araberne at kraftig oppgjør for å sette de helvetes fanatikerne på plass.

  Den store franske forfatteren Gustave Flaubert skrev i 1878: "Je demande, au nom de l'humanité, à ce qu'on broie la Pierre-Noire, pour en jeter les cendres au vent, à ce qu'on détruise La Mecque, et que l'on souille la tombe de Mahomet. Ce serait le moyen de démoraliser le Fanatisme."

  ("Jeg krever i menneskehetens navn at man smadrer den svarte steinen, kaste asken for vinden og ødelegger Mekka, og skjender Mohammeds grav. Det ville være en måte å demoralisere fanatismen på.")

  Jeg ser fram til det.

  SvarSlett
 7. Det første spørsmålet du stiller, hvorfor jobbe med Israel/Palestina, er interessant. Jeg kommer til å legg ut 10,5 grunner for det om ikke så lenge. Utover det er de to postene dine så fulle av premissfeil at jeg ikke vet hvor jeg skal begynne. For det andre er ikke språket i postene dine en stil jeg orker å argumentere imot. Afrika er fullt av ville dyr, araberudyr osv. Kom med noe mer fornuftig på en litt mer hatefull måte, så kan vi snakke. Men jeg venter i spenning på å få høre hvilke tiltak du er involvert i for alle de situasjonene du synes er ille. Hvor og når har du satt inn det modige støtet ditt for folks rettigheter. Det må jo være noe voldsomme greier ettersom alle andre er så feige.

  SvarSlett