torsdag 22. november 2012

To (og en halv) enkle utfordringer til Israelvenner

Det er en del etablerte "sannheter" når det kommer til Midtøsten. Forbausende ofte er de imidlertid litt shaky når det kommer til empiriske bevis. De to store stridsspørsmålene er ofte disse:

1. Hvem er det som angriper (og dermed; hvem er det som forsvarer seg)?
2. Hvorfor er det så voldsomt mange flere Palestinere som blir drept?

For å illustrere det siste spørsmålet; i de siste fiendtligheten er drapstallene ca. 30:1. Tar man årene mellom denne konflikten og forrige konflikt i 2008 - 2009 er tallene 271:0. Ganske slående.


Fra Israelvennenes side er det to påstander som går igjen. For det første er det alltid Palestinerne/Hamas som begynner, og Israel som svarer. Og drapstallene er fordi Hamas (eller evt. hezbollah) gjemmer seg bak sivile. Så her er to enkle utfordringer til deg som hevder dette:
 
Har du noen troverdige tredjeparts kilder for det du hevder? Det er to ting jeg har lett etter uten å finne; en troverdig tredjepartskilde som viser at det er overveiende Palestinerne som starter fiendtligheter; en troverdig tredjeparts kilde som demonstrerer at Hamas eller Hezbollah bruker sivile skjold systematisk.
Jeg finner nok av det motsatte. Her er bl.a. en rapport fra National Academy of Sciences som tar for seg lengre perioder, og kommer frem til at bildet av Palestinere som stadige angripere ikke holder vann. Her er linken til den på MIT:

http://dspace.mit.edu/handle/1721.1/64938

En rapport fra US Army War College som ikke finner at Hezbollah skjuler seg blant sivile. Som du kanskje husker var det dette som ble brukt som unnskyldning for å drepe hauger med sivile i Libanon i 2006. Studien baserer seg på intervjuer med Israelske soldater (men du har kanskje noe kilder som de ikke har?):

http://www.strategicstudiesinstitute.army.mil/pubs/display.cfm?pubID=882

IDF soldater sier stort sett det samme etter sine oppdrag i Gaza. Jeg finner mange rapporter som støtter disse to rapportenes resultater. (Bl.a. fra Amnesty og Human Rights Watch, men jeg vet at Israelvenner sjelden bryr seg om slike organisasjoner.) Men jeg finner ingen som støtter ditt syn på det, bortsett fra løsrevne avisartikler med påstander. Har du noe å vise til? Kan du diskreditere de to kildene jeg oppga? Argumentene dine må jo være bygget på noe annet enn "alle vet det" eller "Israel sier det"?  Dette er en utfordring jeg har gitt til mange nå, men jeg får aldri noe skikkelig svar.
Jeg har ikke vært der nede og undersøkt disse tingene, og det er jeg ganske sikker på at ikke du har heller. Men en god del andre har det. Da burde du kunne finne noen som backer opp uttalelsene dine. Det er alt jeg ber om.

Lykke til med letingen.

Espen

PS. Jo, en ting til: Jeg sier her og nå, klart og tydelig, at "Israel har rett til å forsvare seg selv". Alle folk, fe, nasjoner og individer har den retten. Kan du som støtter Israels bombardementer like klart og tydelig, uten forbehold og tillegg si: "Palestinerne har rett til å forsvare seg selv"? Jeg ser det så ofte på trykk, og det hadde vært deilig å se det bare èn gang.

1 kommentar:

  1. Det er arabere som har i 100 år vært aggressoren i denne konflikten, med tusenvis av militære og terrorangrep på sivile israelere. Det er ingen internasjonal lov som gir aggressoren rett til å forsvare seg. Les mer om Folkeretten som gjelder denne konflikten her: www.facebook.com/Folkeretten

    SvarSlett