mandag 5. mars 2012

Espen Ottosens krav om sammenligninger.


Espen Ottosens krav om sammenligninger.

Utøya skal gi AP`ere større sympati for Israelske lidelser, mener Espen Ottosen. I tillegg får Israelske lidelser for lite oppmerksomhet i forhold til Palestinske. La oss ta en kjølig titt på noen kjølige tall.

I årene 2005 – 2008, før Israel satte i gang sin «selvforsvarskrig» mot Gaza, var tallene mellom disse to områdene:
Palestinere drept i Gaza: 1.250, hvorav 222 barn.
Israelere drept fra Gaza: 11.
I 2008, månedene opp til «krigen», var antall sivile drepte:

Israel: 5
Gaza: 158
Under selve Cast Lead operasjonen (Desember 2008 – Januar 2009):

Palestinere: ca. 1.400, inkludert ca. 350 barn.
Israelere: 11 til sammen, 4 av disse drept av Israelske soldater. 3 sivile.
Hjem og bygninger: I Israel var det et hus med et hull i veggen i Sderot. Ett. I Gaza lå det igjen 600.000 tonn ruiner.

Infrastruktur: I Gaza ble flere mel-fabrikker, sement-fabrikker, kylling-farmer, vannrenseanlegg, elektriske anlegg og masse annet ødelagt. I Israel: Ingenting.

Det er noen typiske svar på dette fra Israel-siden, ett av hvilke virkelig frastøter meg. Det går omtrent slik: «Ja, men disse tallene betyr ikke så mye, det skal vi ikke henge oss opp i». Det er forbausende hvor ofte jeg er blitt møtt med dennesmått avskyelige påstanden. Vil det si at det ikke betyr så mye hvor mange som ble drept under Holocaust heller? Er det greit for meg å påstå at det sikkert bare var noen ti-talls tusen, og uansett er ikke disse tallene noe vi skal henge oss så mye opp i? Kan du se for deg reaksjonen på en sånn påstand?
I tillegg til denne voldsomme skjevheten i drepte sårede og i ødeleggelse, har vi andre meget viktige aspekter som er vanskelige å kvantifisere. Palestinerne har sine hjemmelagde raketter, som man mer eller mindre er nødt til å bli truffet i hodet av, Israel har flere hundre atomstridshoder og verden 4. mest slagkraftige hær. Palestinerne lever under okkupasjon, Israel er okkupant. Og er det noen som vil kommentere vannsituasjonen for de to partene? Arbeidsledigheten? Helsedekningen? Friheten til bevegelse? 9000 Palestinske fanger kontra 1 Israelsk over en lang periode? I tillegg til alt dette kommer de dagligdagse, ikke-nyhetsverdige historiene om mennesker som dør p.g.a. av at de ikke kommer seg gjennom sperringer på vei til sykehus og lignende tilfeller.

Er det noen som virkelig mener at et Palestinsk dødsfall får mer oppmerksomhet enn et Israelsk? 

Som avslutning må jeg også si at en bok med tittelen «Ett nytt Holocaust» klinger ekstremt dårlig. Er det virkelig, som tittelen tilsier, en påstand om at det er en ny jødeutryddelse under oppseiling? En repetisjon av den første basert på Palestinsk vold? Nå mener jeg de pro-Israelske kreftene i det norske samfunn skal passe seg så de ikke drar det virkelige Holocaust totalt ned i gjørmen. Maken til offerdyrking og misbruk av historie skal man lete lenge etter.

 Espen Goffeng

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar